Надіслати запит Працюйте в Sii

Важко сперечатися з тим, що WordPress є найпопулярнішою системою управління контентом (CMS), і цілком зрозуміло чому. PHP – одна з найпоширеніших мов програмування в Інтернеті, і саме тому більшість веб-сайтів створюються на базі WordPress.

Однак WordPress – не єдина CMS. Зростає кількість доступних варіантів, і саме тут вступає в гру Umbraco CMS. У цій статті ми розглянемо більш просунуту систему управління контентом (CMS) під назвою «Umbraco CMS», яка виходить за рамки WordPress та інших простих рішень.

Нижче я зібрав деякі найважливіші аспекти, які ви повинні знати про цю надійну платформу з Данії.

Що таке Umbraco CMS?

Umbraco – це безкоштовна система управління контентом (CMS) з відкритим вихідним кодом, яка дозволяє створювати красиві, адаптивні веб-сайти та додатки на основі даних, до яких можна отримати доступ з будь-якого пристрою або браузера.

Umbraco існує вже давно. У 2004 році вона з’явилася як проєкт під управлінням спільноти, і відтоді перетворився на провідний фреймворк .NET CMS на сучасному ринку. Після багатьох років вдосконалення коду система Umbraco стала зрілою CMS з активною спільнотою розробників та дизайнерів.

Umbraco – визнана CMS

Umbraco CMS отримала низку нагород, серед яких:

Великі компанії використовують Umbraco

Систему Umbraco побудовано на платформі .NET Framework компанії Microsoft, тому ви, мабуть, не здивуєтесь, якщо я скажу, що Microsoft використовує її для управління своїми веб-сайтами. Окрім Microsoft, Umbraco також використовують великі компанії, серед яких Sony, Avon, Warner Brothers, Peugeot, Vogue та інші. Зазначені компанії свідомо обрали роботу з цією системою CMS.

Коло клієнтів з часом розширюється, адже Umbraco CMS набуває популярності. За даними офіційного сайту Umbraco, з моменту першого релізу платформа має понад 731 000 активних інсталяцій. Гаразд, будьмо чесними, можливо, вона не настільки популярна, як WordPress, але Umbraco, безперечно, більш гнучка, масштабована та безпечна.

Система Umbraco гнучка і проста у використанні

Система Umbraco проста у використанні і пропонує практично необмежені можливості з точки зору розробки веб-сайтів, управління контентом та кастомізації. Це одна з найнадійніших CMS-технологій на ринку, яка довела свою стабільність і безпеку. Особисто я вважаю, що це скоріше фреймворк для управління контентом, аніж стандартна система управління контентом.

Однією з найбільших переваг системи Umbraco є те, що веб-сайт може виглядати і працювати саме так, як ви запланували – тут я можу повністю погодитися з описом, наведеним на офіційному сайті Umbraco:

Головна мета Umbraco – надати вам платформу, на якій ви зможете вільно керувати справами по-своєму. Кожен проєкт має різні потреби та вимоги, і замість того, щоб набивати систему опціями та кнопками, які можуть виявитися неактуальними для вас, ми зробили її простою та відкритою.

Umbraco побудовано на потужній платформі Microsoft .NET Framework

Microsoft .NET Framework – це універсальна платформа розробки, яку можна використовувати для створення будь-яких додатків. Вона дозволяє розробникам створювати високопродуктивний, безпечний, надійний і простий в управлінні код.

Система Umbraco CMS написана в основному мовою C# і використовує технологію ASP.NET (веб-фреймворк з відкритим вихідним кодом), яка була створена, щоб дозволити розробникам швидко створювати надійні та безпечні веб-сайти, сервіси і додатки, використовуючи всю потужність платформи .NET.

Система Umbraco детально задокументована і побудована на об’єктно-орієнтованій архітектурі, яка забезпечує користувачам високий рівень комфорту під час створення та налаштуванні веб-сайтів. Система Umbraco повністю працює з технологіями Microsoft і може використовувати багато готових бібліотек, а відтак дозволяє реалізувати будь-які бізнес-вимоги в розумні терміни.

Для яких проєктів можна використовувати систему Umbraco?

Мені довелося працювати з різними версіями Umbraco, починаючи з 4-ої і закінчуючи 9-ою. За ці роки я мав можливість вирішувати складні бізнес-кейси та створювати широкий спектр проєктів. Систему Umbraco CMS можна використовувати для створення практично будь-якого типу інтернет-додатків – від невеликих персональних веб-сайтів і мобільних додатків до складних корпоративних порталів або інтернет-магазинів.

Umbraco може бути вдалим вибором для:

  • Корпоративного порталу, який слугує корпоративною мережею для співробітників і партнерів.
  • Корпоративного сайту з інформацією про портфель і продукти компанії.
  • Інтернет-магазину з продажу спортивного спорядження, одягу, книг тощо.
  • Величезних веб-сайтів з великою кількістю сторінок контенту (статей, новин тощо) і файлів.
  • Веб-порталу місцевої громади.
  • Персонального сайту або блогу.
  • CMS, керованої даними, для демонстрації контенту в різних додатках і на різних пристроях.
  • Будь-якого веб-рішення з великою кількістю інтеграцій.

Система Umbraco ідеально підходить для маркетингових агентств, які хочуть працювати з малим бізнесом або підприємствами, що шукають масштабовану платформу для управління своїм контентом. Користувачі можуть керувати своїм веб-сайтом самостійно, що допомагає покращити загальне враження клієнтів від взаємодії з сайтом і полегшує процес внесення будь-яких змін.

Проста інтеграція з іншими платформами

Сучасна система CMS повинна працювати разом з різноманітним програмним забезпеченням. Umbraco досить гнучка, що дозволяє їй ефективно інтегруватися з усіма видами додатків і платформ, такими як:

  • Інструменти веб-аналітики та статистики для збору даних про інтернет-трафік і відвідувачів сайту (наприклад, Google Analytics, Adobe Analytics).
  • CRM-платформи для управління відносинами з клієнтами (наприклад, Salesforce, SugarCRM, Microsoft Dynamics).
  • ERP-системи для управління внутрішніми процесами, такими як бухгалтерський облік, виставлення рахунків або нарахування заробітної плати (наприклад, SAP Business One, Oracle E-Business Suite).
  • Платіжні шлюзи для створення безпечних платіжних сторінок, обробки транзакцій (наприклад, PayPal, PayU).
  • Соціальні мережі для поширення контенту в соціальних мережах (наприклад, Facebook, Twitter, LinkedIn).
  • Програмне забезпечення для email-маркетингу з метою створення, відправлення та відстеження розсилок (наприклад, MailChimp, SendGrid).
  • Програмне забезпечення для обслуговування клієнтів з метою автоматизації обслуговування клієнтів (наприклад, Zendesk, Freshdesk).
  • Послуги бізнес-аналітики для управління бізнес-даними та статистикою.
  • SOAP/REST API для з’єднання з іншим програмним забезпеченням через API або веб-сервіси.
  • Інструменти автоматизації маркетингу для управління вхідним маркетингом (наприклад, HubSpot, Marketo, Eloqua, Pardot).

Umbraco має відкритий вихідний код

Система Umbraco CMS має відкритий вихідний код, який знаходиться у відкритому доступі на GitHub, завдяки чому розробники можуть легко співпрацювати і вносити свій вклад в її розвиток. Проєкт з відкритим вихідним кодом створює сприятливу атмосферу для співпраці та доступу до коду. Він також заохочує інновації та дозволяє людям робити свій внесок у вдосконалення програмного забезпечення. У спільноті виправляти помилки, створювати патчі безпеки та нові функції набагато швидше.

Коли ми говоримо про проєкти з відкритим вихідним кодом, чим більша спільнота проєкту, тим краще. Кількість активних членів Umbraco постійно зростає, а це означає, що якщо ви зіткнетеся з будь-якими проблемами або помилками під час створення свого сайту, ви отримаєте швидкий зворотній зв’язок. Оскільки користувачів і розробників дуже багато, більш імовірно, що фреймворк буде підтримуватися і оновлюватися на регулярній основі.

Чи потрібна ліцензія на використання системи Umbraco?

Ні. Система Umbraco CMS повністю безкоштовна і має відкритий вихідний код в рамках ліцензії MIT. Ліцензія MIT є однією з найпоширеніших ліцензій з відкритим вихідним кодом, і вона дозволяє робити з вихідним кодом все, що завгодно, тому ви можете використовувати її для комерційних проєктів.

Немає ніяких прихованих витрат або ліцензійних обмежень – ви можете почати створювати свій сайт одразу, без додаткових платежів. Це може бути великим плюсом для вашого бюджету, наприклад, ліцензія Sitecore коштує дорого – ціна починається від 40 000 доларів США, і щороку генерує додаткові витрати.

Систему Umbraco можна розширювати пакетами

Umbraco, як і інші популярні CMS-платформи (наприклад, WordPress, Drupal або Sitecore), можна розширювати за допомогою надбудов, щоб максимально розкрити її потенціал. Незалежно від того, який веб-сайт ви намагаєтеся створити, вам варто відвідати маркетплейс Umbraco, де ви можете знайти пакети, розроблені спільнотою, з додатковими функціями, які вам потрібні. Ви можете встановити ці розширення двома способами: безпосередньо з панелі адміністратора бек-офісу або через NuGet.

Якщо потрібне вам розширення відсутнє у репозиторії, ви можете легко створити власний пакет. Для цього вам знадобляться лише базові знання C#, .NET та деякі навички веб-розробки (HTML, AngularJS, CSS). У розділі Обов’язкові пакети Umbraco CMS ви знайдете перелік моїх улюблених розширень Umbraco, які я активно використовую.

Система Umbraco може працювати як консольна CMS

Консольна CMS, як новітній тренд у світі систем управління контентом, дозволяє створити високомасштабовану та модульну систему доставки контенту. Система Umbraco може працювати і як монолітна, і як консольна CMS, тому ви можете керувати кількома веб-сайтами та платформами так само легко, як і одним, додаючи або видаляючи будь-який тип даних, який вам потрібен. Різниця полягає в тому, що консольна CMS не відображає сторінки самостійно. Натомість вона обслуговує дані через REST API і дозволяє споживати, візуалізувати та використовувати їх відповідно до найбожевільніших вимог.

Наприклад, замість того, щоб використовувати Umbraco для відображення сторінок сайту у фронтенді, консольна CMS надсилатиме контент у форматі JSON і доставлятиме його у спеціальний додаток. Це ідеальний випадок, коли ви працюєте з досвідченою фронтенд-командою, яка володіє сучасними технологіями, такими як React, Angular, Vue та Ember.

Система Umbraco ідеально підходить для бізнесу

WordPress було створено як інструмент для ведення блогів, і він добре працює. У свою чергу, система Umbraco була розроблена як універсальна, гнучка CMS для створення всього, від простих блогів до повнофункціональних корпоративних додатків. Бізнесу подобається Umbraco. За статистикою, майже 20 % усіх веб-сайтів, створених на базі Umbraco CMS, є типовими бізнес-сайтами у таких популярних галузях, як, зокрема, комп’ютерна електроніка, фінанси, наука, туризм та інтернет-магазини.

Пропоную детальніше зупинитися саме на інтернет-магазинах. Umbraco – це ідеальна платформа управління контентом для створення надійних інтернет-магазинів, адже інтернет-магазин:

  • має бути швидким, легким і масштабованим щоб забезпечити оптимальну продуктивність у пікові моменти трафіку або під час просування продукту;
  • має бути безпечним – він зберігає персональні дані клієнтів, включаючи реквізити кредитних карток;
  • має легко інтегрувати різні способи оплати – Stripe, PayPal та інші;
  • має бути SEO-оптимізованим – Google полюбляє швидкі та зручні для мобільних пристроїв сайти;
  • не повинен мати простоїв, адже кожна секунда простою може коштувати великих грошей і ділової репутації.

З огляду на усі ці чинники я твердо переконаний, що систему Umbraco варто розглянути для створення сайтів інтернет-магазинів з широким спектром можливостей, такими як правильна інтеграція платежів, розрахунок податків, управління запасами, послуги доставки та веб-аналітика.

Umbraco є крос-платформною системою завдяки .NET Core

Протягом багатьох років найчастішим звинуваченням на адресу Umbraco (і, можливо, причиною відносно низької популярності цієї CMS у порівнянні з WordPress) була відсутність підтримки .NET Core. Система Umbraco з самого початку покладалася виключно на Windows-сервер, тому вона не могла працювати на Linux. Але цей «маленький» недолік залишився в минулому. Коли Microsoft анонсувала .NET Core 3.0, розробники Umbraco також вирішили мігрувати. Однак, вони хотіли дочекатися більш зрілої та збалансованої версії ядра, тому випуск зрілого продукту зайняв певний час.

Після запуску Umbraco V9 28 вересня 2021 року офіційно можна запускати Umbraco CMS поверх стека .NET 5/ASP.NET Core. Це стало важливою подією з багатьох причин:

  • NET Core надає вам справжню крос-платформну архітектуру для розгортання/хостингу додатків. Вона дозволяє запускати ваш веб-сайт на базі Umbraco на будь-якій платформі за вашим вибором: Windows, Linux або macOS;
  • Tech stack – це безкоштовне програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом без ліцензійних платежів;
  • це дозволяє вам та вашій команді використовувати сучасні інструменти розробки – Visual Studio, Visual Studio Code, JetBrains Rider, .NET Core CLI тощо;
  • NET Core забезпечує кращу продуктивність, масштабованість, безпеку та чистішу архітектуру;
  • відсутність технологічного боргу в технологіях Microsoft.

Простіше кажучи, Umbraco v9 з підтримкою .NET Core розкриває потенціал крос-платформної екосистеми для вашого сайту. Це, без сумніву, великий крок вперед.

Усі перераховані вище переваги роблять Umbraco відмінним вибором для створення масштабованих і простих додатків, які можна легко розгорнути в будь-якому середовищі.

Основні висновки

На цю мить Umbraco є зрілою системою CMS з надійною кодовою базою, а перехід на .NET Core докорінно змінив правила гри. Якщо ви плануєте новий проєкт або просто думаєте про заміну своєї старої системи CMS, Umbraco обов’язково слід розглянути як перспективний варіант. Безумовно, найближчим часом дедалі більше компаній прийматимуть рішення про міграцію.

Якщо ви хочете дізнатися більше про Umbraco і знайти потрібні ресурси для швидкого початку роботи з CMS, прочитайте мою статтю «Чудові ресурси, щоб навчитися професійно користуватися Umbraco».

Оцінка:

Вам також може сподобатися

Більше статей

Отримайте пропозицію

Якщо у вас виникли запитання або ви хочете дізнатися більше про наші пропозиції, зв’яжіться з нами.

Надіслати запит Надіслати запит

Tomasz Ukraine Business Lead

Get an offer

Працюйте в Sii

Знайдіть роботу, яка підходить саме вам. Перевірте відкриті вакансії та подайте заявку.

Подати заявку Працюйте в Sii

Viktoriya Recruitment Specialist

Join Sii

SUBMIT

This content is available only in one language version.
You will be redirected to home page.

Are you sure you want to leave this page?